BARBORA – enviro log – update 20170529

Aktualizace ENVIRO logu k lokalitě Barbora z 29.5. 2017 – poslední záznam logu

29.5. 2017 – proběhl pravidelný kontrolní odběr vzorků na Barboře a Otakaru (realizovalo ENKI). Došlo také k zhodnocení stávajících pokusů/doporučení z 14.7. 2016:

  • Ověření stavu semenné banky (akce akvárko)Pokus se nezdařil a v ani jedné ze 3 kontrolních nádob rostliny nevyklíčily. Důvodem byl pravděpodobně pozdní odběr substrátu.
  • Zajištění přísunu kyslíku (akce škraloup)Pokus/doporučení má své dílčí výsledky v místech, kde byl povlak/škraloup pravidelně v loňském roce likvidován se letos objevilo subjektivně vyšší množství klíčků rostlin. Aktuálně neumíme kvalifikovaně posoudit, zda se jedná o přínos čistě z důvodu likvidace povlaku či zda nějakým významným způsobem, také nepřispělo zamrznutí vodní plochy letos v zimě (Barbora zamrzla po 5 letech).
  • Izolovat část vyčištěné oblasti bez „škraloupu“ před rybami (akce králíkárna)Pokus/doporučení bylo úspěšně realizováno. Rostlinám se pod „klecí“ velmi dobře daří. Mimo „klece“ se klíčkům rostlin nedaří a jsou průběžně likvidovány. Bezprostředně po odstranění klecí okamžitě rostliny zlikvidovala rybí obsádka.

Odborníky z ENKI a ČZU byla místním rybářům a na krajský úřad doručena výzva k úpravě rybí obsádky.

Poznámka: Dobrou zprávou je, že zcela nezávisle reagovali obdobně (neštastná obsádka) i rybáři na video s „kapřím útokem“ v zatopeném lese z 28.5. 2017.

Dovoluji si citovat nejspíše dva nejvýstižnější komentáře ze serveru MRK:

  • No, záběry pěkný, ale vidím tam jednu velkou chybu a to je to, že zrovna na takovém to místě by se měli zdržovat hlavně dravci a né jen kapr, kapr a atd ……….. :-((
  • „to je spíš noční můra, všude samej kapr.. nic jinýho, záběry pěkný o tom žádná.“