Photo Moments 2022

Photo moments 2022 freediving diving apneasite apnea

Drobné tradiční “obrázkové” ohlédnutí za sezónou. Výběr čtyř lehce komentovaných fotografických UW momentů a zápis do foto deníčku. Výběr momentů není výběrem nejlepších či nejexotičtějších snímků daného roku, ale snímků, které pro mě osobně představují nějaký zajímavý podvodní moment roku 2022.

Tentokrát se v momentech potkaly dvě řeky, Středozemní moře a Tichý oceán.


Hucho Hucho hlavatka freediving

Hlavatky – Fantastické velké ryby snášející přítomnost ve zdravé, čisté vodě to je vždy zážitek. V lednu 2022 to bylo vlastně první pořádné focení s hlavatkami, po takových předchozích váhavých podzimních letmých setkáních. Mrzlo, všude okolo námraza, rychle proudící voda horské řeky, ale pětihodinový zážitek plně vykompenzoval tu ukrutnou zimu. Akce si sice vyžádala drobnou zdravotní rekonvalescenci, ale hlavatky v křišťálově čisté vodě za to prostě stály.

https://www.apneasite.cz/tag/hucho-hucho/


Kladivoun Scalloped hammerhead Sphyrna lewini @ San Benedicto Freediving

Kladivouni – Expedice na Revillagigedo (ostrovy San Benedicto, Socorro, Roca Partida) byla zatím tím nejlepším co jsem z pohledu „vodních zvířátek“ zažil a proto rozhodně nesmí chybět v ohlédnutí za letošním rokem. Pokud bych měl vybrat jeden jediný moment z celé akce, tak je to neuvěřitelně obtížné, ale pominu až přítulné gigantické manty (mobuly), množství rozdílných žraloků i obrovská hejna malých ďáblů (devils ray/mobula) a zůstává mi v hlavě moment vyfocení kladivouna. Focení kladivounů u ostrova San Benedicto bylo bohužel nad moje fyzické možnosti a i moje sestava není svou „takeláží“ úplně vhodná na nahánění zvířátek pod 25m hloubky.  Někteří z nás měli štěstí a stihli celou „školičku“ cca 15 kladivounů jen pár metrů pod hladinou. Jako opozdilci jsme za nimi již museli výrazně hlouběji. Ovšem ve chvíli, kdy začínaly prosvítat bílé ostrůvky písku na dně, začala celá scéna připomínat vesmír a těla kladivounů mimozemský vesmírný svaz. Sphyrna lewini ve vzpomínce na úžasnou „vesmírnou“ atmosféru.

https://www.apneasite.cz/revillagigedo-2022-story/


freediver free ardiatic susac lighthouse lastovo diving dive

Free2diver u snědeného krámu – Vody jižní Dalmácie jsme letos potápěli dvakrát. Poprvé v rámci odpočinkového týdne v červnu čistě se zaměřením na ostrov Sušac (viz článek), kde nás právě překvapilo velmi malé množství ryb ve vodě. Po druhé na plachetnici (viz FY2022), kdy jsme potápěli zejména na lokalitách kolem ostrova Lastovo a naopak podvodní život zde byl krásně bohatý. Tedy bohatý na Jadran a letos jsme na jedné z lokalit potkali i zatím na Jadranu největší trnuchu.

To, že momentky bývají zajímavým překvapením se ukázalo i v tomto případě. Poslední den potápění u ostrova Sušac. Slunce pomalinku zapadá za ostrov a poskytuje tak necelou půlhodinku jedinečné atmosféry, na kterou čekám prakticky celý den. Chobotnice na dně odmítá spolupracovat a čeká až na skutečný západ. V ten moment se na hladině objevuje kamarád tak jak ho pán bůh stvořil a s úsměvem na tváři prohazuje „Honzo, udělej mi nějakou fotku!“.  Stalo se a vznikla fotka (Free)2divera

https://www.apneasite.cz/susac-2022-story/

https://www.apneasite.cz/freediving-yacht-2022-croatia-ana/


Lipan podhorní Thymallus thymallus freediving divng :

Lipani – Lipani jsou modelky našich vod. Obývají jedny z nejkrásnějších úseků poměrně rychle tekoucích řek, říček a potoků plných tůní. Prosluněný víkend v lipanovém pásmu ve společnosti tloušťů, lipanů a stejně smýšlejících podvodních fotografů byl opravdu skutečným balzámem na duši každého, kdo má ryby a podvodní svět obecně rád.

https://www.apneasite.cz/tag/thymallus-thymallus/